un om tanar poate fi fericit daca are sapun, carti si prieteni . . . (netul si mancarea sunt de la sine intelese :) )

luni, noiembrie 12, 2007

minciuna vs pacaleala

bineinteles prefer Adevarul . . . oricum ar fi el, are o mare calitate: te ajuta sa tragi linie intre alb si negru, sa-ti definesti "teritotiul" intr-un mod realist . . . si minciuna care seamana cu un adevar te ajuta sa tragi o linie . . . dar nu e cea reala . . . si daca minciuna care seamana cu un adevar se dovedeste in final a fi o minciuna doare al dracului de tare . . . mai tare decat orice adevar . . .totusi, dintre minciuna si pacaleala aleg minciuna . . . de ce? prin natura intentiei ei minciuna este mai morala . . . minciuna are un scop bine definit in afara sensului ei: vrei sa-ti scapi pielea? minti . . . vrei sa-l scutesti pe celalalt de un adevar neplacut? minti . . . pacaleala in schimb este un coportament hedonist: scopul clar definit este unul singur, indisolubil de natura pacalelii: vrei sa obtii placere pe seama confuziei celuilalt? pacalesti . . . imi pare mai moral sa minti din lipsa de curaj decat sa pacalesti din dorinta de a obtine o placere sordida . . .

dincolo de discutia asta despre pacaleala si minciuna, despre moralitate si imoralitate sau amoralitate, prefer adevarul: prefer de un milion de ori o persoana care spune nu cand eu as vrea sa spuna da, decat o persoana care incearca sa minta/pacaleasca evitand raspunsul . . .

3 comentarii:

Anonim spunea...

hmmm... e o discutie lunga legata de adevar. oameni diferiti pot avea pareri diferite asupra aceluiasi fapt.
dupa mine, adevarul e ca un diamant cu 1000 de fatete si fiecare vede alta fateta.

Allia spunea...

adevarul este tot diamantul . . . atunci cand expui doar o fateta a lui se numeste minciuna prin omitere :P oricum, discutia era despre minciuna vs pacaleala ;)

Erika spunea...

pacaleala reprezinta ceva minor. cand esti pacalit, in urmatoarea secunda ti se dezvaluie si adevarul, o minciuna in schimb e ceva mai serios, cu o influenta mult mai puternica..
si legat de a doua idee.. nu expui numai o parte, expui versiunea ta de adevar, felul cum percepi tu lucrurile, altfel ar insemna ca cineva sa detina adevarul absolut :P